Logo CuraMare thuis- en ouderenzorg.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Zorg op onze locaties

Eerstelijnsverblijf (ELV) - Cognitief herstel

Eerstelijnsverblijf (ELV) - Cognitief herstel

Woongroep 267 - Nieuw Rijsenburgh

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door


CuraMare biedt een Eerstelijns Verblijf (ELV) voor cognitief herstel aan in locatie Nieuw Rijsenburgh, woongroep 267 (gebouw E).

Kunt u of uw naaste met bekende cognitieve stoornissen tijdelijk niet thuis wonen? Een tijdelijk verblijf in Nieuw Rijsenburgh kan bijdragen aan uw hersteltraject. Tijdens het verblijf bieden wij u de zorg die u nodig heeft en werken we samen aan herstel en terugkeer naar de thuissituatie.


Wat zijn cognitieve stoornissen?

Cognitie is het vermogen vanuit de hersenen voor waarneming, aandacht, concentratie, geheugen, oriëntatie, taalgebruik en vaardigheden. Als hier een verstoring in is door bijvoorbeeld een delier na een heupoperatie, een herseninfarct of beginnende dementie, dan spreken we over een cognitieve stoornis. Voorbeelden hiervan zijn vergeten welke dag het is of niet op woorden kunnen komen, problemen niet kunnen oplossen, verstoring van het dag- en nachtritme, verdwalen, zichzelf en het huishouden niet meer verzorgen en apathie (een gebrek aan interesse, initiatief en motivatie).

U doet wat u kunt

Tijdens uw verblijf stimuleren we u om dat te oefenen / blijven doen wat nodig is om zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Dit noemen we een therapeutisch klimaat. Samen met u werken we aan uw herstel en terugkeer naar de thuissituatie.

Wie werken er op de afdeling Cognitief herstel?

U wordt dagelijks geholpen door helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen. De Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (EVV) is uw eerste aanspreekpunt. Samen stelt u een zorgleefplan op met hersteldoelen en acties. De voortgang van het zorgleefplan wordt besproken in het multidisciplinair overleg (MDO) met artsen en therapeuten. De EVV’er geeft aan u door wat er is besproken en verwerkt dit in uw zorgleefplan. Het zorgteam op de afdeling werkt nauw samen met het behandelteam. Wie zijn zij en wat doen zij?

PRAKTISCHE INFORMATIE

WAT KUNT U VERWACHTEN?


1. Ontslag ziekenhuis of vanuit de thuissituatie

Vanuit het ziekenhuis of thuis wordt u tijdelijk voor herstel opgenomen in Nieuw Rijsenburgh. Op de eerste dag komen een aantal zorgprofessionals met u kennismaken en vindt er een opnamegesprek plaats. Het is fijn als bij dit gesprek een naaste of contactpersoon aanwezig is om de informatie goed uit te kunnen wisselen.

Wat neemt u mee?

2. De eerste week en uw herstelperiode

In de eerste week start u met therapie, bespreken wij welke doelen u wilt bereiken en wat voor u haalbaar is. De duur en het verloop van uw herstel zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Zo nodig betrekken we ook uw naasten bij uw herstelperiode. Zo kijken wij samen wat nodig is om weer naar huis terug te kunnen gaan. Ons streven is na de eerste week uw behandelplan opgesteld te hebben tijdens een overleg met alle behandelaren. Dit overleg noemen wij een MDO (Multi Disciplinair Overleg). Na het MDO wordt het behandelplan en de eventueel voorlopige ontslagdatum met u doorgenomen.

Nadat we uw behandelplan samen hebben vastgesteld, start uw herstelplan. De komende weken werken we samen aan uw doelen en werken we naar de voorlopige ontslagdatum toe. Herstellen is hard werken. Naast de therapie wordt u de hele dag uitgedaagd om zoveel mogelijk activiteiten uit te voeren en alledaagse handelingen te gebruiken als oefenmoment.


3. Ontslag naar huis

Een week voordat uw ontslagdatum aanbreekt treffen wij een aantal voorbereidingen. Uw behandelaar neemt uw medicatie door, stuurt indien nodig recepten naar uw apotheek en brengt uw huisarts op de hoogte van uw ontslag.

Als u nazorg nodig heeft, bijvoorbeeld thuiszorg, poliklinische revalidatie of een overplaatsing naar een andere locatie, dan zorgt de desbetreffende behandelaar voor de overdracht.
Het tijdstip van vertrek is 11.00 uur. Voorafgaand krijgt u nog een kort afsluitend gesprek, waarin u ook zo nodig de overdrachtformulieren meekrijgt.

Wat als u niet meer naar huis toe kunt?

Tijdens uw verblijf kan er vanuit het behandelteam geadviseerd worden dat terugkeer naar huis niet (meer) verantwoord is. U heeft dan voortdurend intensieve zorg nodig in een zorginstelling. Deze zorg is bepaald in de Wet langdurige zorg en wordt daarom ook wel Wlz-zorg genoemd. U kunt niet automatisch in Nieuw Rijsenburgh blijven wonen. We begrijpen dat dit moeilijk is en u veel vragen heeft. Zoals: hoe gaat het dan verder, hoe regel ik deze zorg? Samen met u, uw naaste en de betrokken professionals bespreken we hoe het dan verder gaat. Meer hierover leest u in de folder Geriatrische Nazorg bij tijdelijke opanme ELV/GRRZ - vanaf 'wat als u niet meer naar huis toe kunt?'





Foldernummer: CML-16
Laatst bijgewerkt op: 09-07-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien